+421905534102 info@pivovaralzbetka.sk

KOMÍN – svetlý ležiak   11% EPM

V našich končinách je najrozšírenejším pivným štýlom a zároven pokladom, ktorým sa mesto Plzeň navždy zapísalo do pivovarskej histórie. Varíme ho tradičným spôsobom na dva rmuty z moravského humnového sladu a chmeľov zo žateckej oblasti. Hodí sa na celovečerné popíjanie, ale aj na príležitostné vychutnávanie poctivej klasiky.

KOMÍN – polotmavý ležiak  12% EPM

Pivo s o niečo plnším telom, než jeho svetlý brat a so sýtejšou farbou, ktorú zabezpečuje pridanie mníchovského a karamelového sladu. Bohatšia sladová aróma a chuť sú doplnené českými chmeľmi, ktoré zabezpečujú vyváženosť. Použité slady ho predurčujú ako vhodný doplnok mäsitých jedál.

KOMÍN – IPA 15% EPM

Štýl, ktorý sa momentálne teší veľkej obľube pivárov. Na rozdiel od ležiakov je vrchne kvasené a najlepšie chutí ,keď je čerstvé. Vyznačuje sa intenzívnou horkosťou a mohutnou chmeľovou arómou a chuťou. Konzervatívneho pivára môže prekvapiť pestrým ovocným charakterom získaným vďaka zahraničným odrodám chmeľu.

Pivo je prastarý nápoj. Posledné výskumy naznačujú, že človeka sprevádza v najrôznejších podobách už od samého počiatku civilizácie, pričom prvé dochované zmienky o ňom máme zo starovekej Mezopotámie. Od tých čias však prešlo veľmi dlhým vývojom a v dnešnej dobe je z neho dôstojný nápoj hoden 21. storočia.

Pri výrobe sa kladú veľmi vysoké požiadavky na hygienu a presné dodržiavanie všetkých technologických procesov. Aj malá odchýlka sa môže prejaviť veľkou zmenou vo vlastnostiach výsledného produktu. Veľký dôraz sa kladie aj na použité suroviny, ktoré musia spĺňať presne stanovené podmienky v závislosti od požadovaného charakteru piva. Rozhodli sme sa použiť pivovarskú technológiu spájanú s pivami tradičnými pre naše územie, ktorými sú ležiaky českého typu, či už svetlé, polotmavé, alebo tmavé a to najrôznejších stupňovitostí. Hlavné kvasenie všetkých pív prebieha v otvorených spilkách, čo znamená, že pivo kvasí v prostredí bez zvýšeného tlaku. Nasycuje sa prirodzeným spôsobom až počas poslednej fázy kvasenia v ležiackych tankoch, kde sa zachytáva prírodne vziknutý kysličník uhličitý.

Pivo hrá aj historicky významnú úlohu v našej spoločnosti. Všetky dôležité záležitosti kedysi ľudia preberali v hostincoch, či už išlo o radosti, alebo starosti, či rodinné, obchodné, alebo medzi priateľmi. Rozväzuje jazyk a vytvára tú správnu atmosféru pre pohodlné posedenie. Vzdajme mu preto úctu, ktorú si zaslúži.

Na zdravie, vám pripíja náš sládok Peter Chňupa !